Armoedecijfers blijven hoog in Houthalen-Helchteren

Recente cijfers tonen aan dat armoede nog steeds erg actief is binnen onze gemeente Houthalen-Helchteren. Gemiddeld genomen bedraagt het jaarinkomen voor een persoon in Vlaanderen 18.949 euro. In Limburg ligt dat gemiddelde iets lager op 17.850 euro.
Opvallend is dat het gemiddelde jaarinkomen in Houthalen-Helchteren nog flink lager duikt dan het Limburgs gemiddelde, met name 16.477 euro. Hiermee duikt onze gemeente zo'n 2.500 euro lager dan het Vlaams gemiddelde.
 
 
Werkzoekend
Op vlak van werkloosheid tonen de cijfers ons dat in Houthalen-Helchteren 7.3% van de inwoners werkloos is. Kijken we naar de doelgroep jongeren onder de 25 jaar, dan zien we dat de werkloosheidsgraad op liefst 20,9% ligt. Snel gezegd: bij de jongeren in onze gemeente is 1 op 5 werkzoekende.
 
 
Kansarmoede
Een aantal jaren geleden voerde Houthalen-Helchteren nog het Vlaams peloton aan op vlak van kinderen die in kansarmoede worden geboren. Er werden toen cijfers behaald van meer dan 25%. Vandaag is het cijfer beter, maar nog lang niet goed genoeg. 13.3% van de kinderen in onze gemeente worden nog altijd in kansarmoede geboren.
 
 
Sint-Vincentius
Een organisatie die zich inzet op vlak van ondersteuning van personen die met armoede geconfronteerd worden, is Sint-Vincentius. Hier kunnen mensen onder meer terecht voor voedselpakketten. In onze gemeente maken gemiddeld zo'n 600 personen geregeld gebruik van de voedselpakketten die Sint-Vincentius aanbiedt. Maandelijks worden meer dan 200 pakketten samengesteld en verdeeld. Toch ook aantallen die tot nadenken stemmen...
 

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co