BUUR stelt vragen over het feit dat 1 op 4 lokale sportverenigingen geen subsidie krijgen

Raadslid Stijn Van Dingenen in verband met de toelage aan sportverenigingen.
Notulen gemeenteraad 25 januari 2018 13/17

Jaarlijks biedt het gemeentebestuur lokale sportverenigingen de kans om een werkingstoelage aan te vragen. Op basis van een aantal criteria kunnen sportverenigingen punten scoren, die score bepaalt mee de omvang van de bekomen subsidie. Voor de subsidieaanvraag dienen de clubs een aanvraagdocument in te vullen en in te dienen. Sportclubs die zowel een specifieke jeugdwerking als een volwassenwerking hebben, kunnen voor beide onderdelen een subsidie bekomen.

 

In december 2017 gaf het schepencollege haar goedkeuring aan het besluit waarin de verdeling van de subsidiemiddelen voor 2017 was opgenomen. In totaal kwamen 64 lokale sportverenigingen (waaronder een resem met zowel een jeugd- als volwassenwerking) in aanmerking voor een subsidie. Opvallend is echter dat het besluit stipuleert dat 15 van de 64 sportclubs géén subsidie zullen ontvangen. Zowat 1 op 4 van de clubs valt dus met andere woorden uit de boot. Als argumentatie hiervoor wordt vooral verwezen naar het niet indienen, het laattijdig indienen of het verkeerd indienen van de subsidieaanvraag.

Als BUUR begrijpen we uiteraard dat er regels en deadlines moeten zijn. Anderzijds is het wel zo dat deze subsidie als doel heeft om de sportclubs te ondersteunen in hun werking. Het zijn de clubs die het sportgebeuren in onze gemeente kleur geven. Elke vorm van ondersteuning is dan ook meer dan welkom. Het collegebesluit, waarin 15 sportclubs geen subsidie ontvangen (het gaat hier trouwens ook om grotere clubs zoals Danza, Taekwondo Keumgang Houthalen-Oost, Basketbalclub Houthalen 2000, Dropshot, Eendracht Houthalen, ...) kan echter moeilijk geïnterpreteerd worden als zijnde een stimulans voor de sportclubs. Het besluit heeft een afstraffend karakter voor veel (teveel) clubs.

 

Als BUUR vinden we het jammer dat op deze manier heel wat clubs worden benaderd. We mogen op geen enkel moment vergeten dat deze clubs geleid worden door vrijwilligers die in de eerste plaats met de werking van de club hun handen vol hebben, en die vaak niet zo tuk zijn op administratieve regels en opvolging. Voor ons moeten deze vrijwilligers optimaal ondersteund worden en dienen ze begeleiding te krijgen als blijkt dat er moeilijkheden zijn, zeker op vlak van administratieve opvolging.

 

Derhalve willen we aan de bevoegde schepen dan ook volgende vragen stellen:

• Is het aantal van 15 sportclubs die géén subsidie ontvangen dit jaar, opvallend hoog? Hoe zag de subsidieverdeling er de vorige jaren uit?

• Op welke momenten zijn de vrijwilligers, de bestuursleden van de sportclubs herinnerd aan het feit dat ze een aanvraagdossier voor subsidie moesten indienen? Hoe wordt er verklaard dat toch zoveel clubs hier geen gehoor aan gegeven (zouden) hebben?

• Op welke wijze worden de vrijwilligers vanuit het gemeentebestuur ondersteund om hun aanvraagdossier in orde te krijgen?

• Bestaat er nog een mogelijkheid dat de clubs die nu door dit besluit geen subsidie ontvangen hebben, wat vaak een flinke streep door hun rekening is -letterlijk zelfs- alsnog op een financiële ondersteuning kunnen rekenen?

• Op welke wijze aanziet het sportbeleid het feit dat 1 op 4 clubs geen subsidie ontvangt door administratieve oorzaken, als een probleem en hoe wil men vanuit het beleid hier in de directe toekomst verbetering in brengen opdat de subsidie effectief voor àlle clubs een ondersteunende stimulans is en niet als een afstraffingsprocedure wordt aanzien?

Wij hopen als BUUR dat we er als beleid voor kiezen om alle vrijwilligers in onze gemeente optimaal te ondersteunen en bij te staan in taken als administratie. Stilaan is de vrijwilligerstaak een "knelpunttaak" aan het worden, die we met dit soort van afstraffingen niet meteen op een positieve manier stimuleren.

 

Antwoord door burgemeester Alain Yzermans

Gezien schepen Van Wortswinkel verontschuldigd is, zal ik u antwoorden.

Het werd ieder jaar moeilijker om de juiste gegevens van alle verenigingen te pakken te krijgen. Daarom werd in 2016 besloten om enkele aanpassingen door te voeren in wat betreft het indienen van de dossiers. Deze aanpassingen werden uitgebreid toegelicht op de algemene vergadering van de sportraad in 2016. Ze waren bedoeld om de administratieve rompslomp voor de administratie en de verenigingen te verlichten. De verenigingen bezorgen ons tweemaal per jaar een ingevuld formulier. In november de basisgegevens en in juli het subsidiedossier. Hiertoe ontvangt elke vereniging een mail die zowel naar de secretaris als naar de voorzitter gaat. In deze mail wordt ook nog eens het belang aangehaald om alles tijdig in te dienen en ook alle bijlagen toe te voegen. Verenigingen vulden vaak foute gegevens in. Een vereniging met enkel een werking voor volwassenen vulde bijvoorbeeld ook de vakken voor de jeugdverenigingen in. Daarom krijgt nu elke vereniging per mail het juiste of beide formulieren doorgestuurd.

 

Alle diploma’s moeten ieder jaar opnieuw bijgevoegd worden. In het verleden was dat niet nodig, maar ondertussen zat het team sportpromotie met een heel archief aan diploma’s waarvan het grootste gedeelte niet meer up to date was. Trainers kunnen stoppen, naar een andere vereniging gaan, overlijden, …Heel wat verenigingen gaven nog trainers door die al een heel tijdje niet meer in de vereniging actief waren. Door de diploma’s jaarlijks op te vragen en deze te vergelijken met het trainingsschema van de vereniging hoopten we op een eerlijkere behandeling voor elke vereniging 2016 was een overgangsjaar.

In 2017 hebben we de reglementen zonder uitzondering toegepast. Dat deden we zeker niet om de verenigingen af te straffen. Wel om te komen tot een correcte behandeling die voor elke vereniging gelijk is. Het resultaat is dat in 2017 opvallend meer verenigingen niet in orde waren. Ook wij vinden het aantal verenigingen dat niet, of niet volledig in orde was, groot. Maar het is de verantwoordelijkheid van de verenigingen om de dossiers in orde te brengen. Wij hebben een verantwoordelijkheid om de verenigingen te ondersteunen.

 

Daarom werken wij op dit moment aan een plan van aanpak om beter te communiceren en de verenigingen beter te ondersteunen. Deze knelpunten bespreken we ook op de eerstvolgende sportraad. Zo hopen we tot een verbetering te komen. Een verbetering die ook wij heel belangrijk vinden.

 

Tussenkomst door raadslid Stijn Van Dingenen

Dank voor u antwoord en alle begrip voor afwezigheid van de schepen wegens haar ziekte, maar het is natuurlijk een administratief antwoord en dit duidt ook dat men dit dossier administratief wil afhandelen. Dat geeft toch een wrang gevoel bij de clubs en de vrijwilligers. Misschien moeten wij de hand reiken naar die vrijwilligers en hun op een bepaalde manier ondersteunen. Nu wordt het als een straf aangevoeld door bepaald clubs en dat zal wellicht niet de bedoeling zijn.

 

Antwoord door burgemeester Alain Yzermans

Ik maak de suggesties over

 

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co