Dagprijzen WZC Vinkenhof gaan fors de hoogte in

 
"Sp.a/Groen/Plus en CD&V willen meerinkomsten genereren op kap van zorgbehoevende personen en koppels"
 
 
Meerderheidspartijen sp.a/Groen/Plus en CD&V willen de dagprijs voor het woonzorgcentrum Vinkenhof met meer dan 10% verhogen. Dat blijkt uit een dossier dat aanstaande donderdag ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de OCMW-raad. "Voor koppels die in het woonzorgcentrum verblijven, is de stijging nog véél groter.  Deze grove verhoging is voor ons totaal onaanvaardbaar", aldus Monique Verstraeten, OCMW-raadslid S&D en Stijn Van Dingenen, fractieleider S&D. 
 
 
Als het van sp.a/Groen/Plus en CD&V afhangt, dan vraagt het OCMW-bestuur aan het Agentschap Zorg en Gezondheid de goedkeuring  om een flinke verhoging van de dagprijzen voor wzc Vinkenhof door te voeren. "Vandaag is de ligdagprijs vastgesteld op 49.89 euro voor ons woonzorgcentrum", aldus Monique en Stijn. "De meerderheidspartijen willen die prijs nu in één ruk optrekken tot 54.88 euro per dag. Een stijging van 10%. Voor een gemiddelde maand (30 dagen) betekent dit dat een zorgbehoevende persoon die nu in het Vinkenhof verblijft, vandaag zo'n 1 496,70 euro betaalt. Na deze prijsverhoging loopt die maandprijs op tot liefst 1 646,40 euro."
 
 
Van 2.000 euro naar 2.500 euro per maand
"Voor koppels die in het woonzorgcentrum verblijven, wordt de stijging nóg groter. Bij een gemiddelde maand betaalt een koppel vandaag zo'n 2.035,00 euro. Om te komen tot deze prijsberekening is het principe actief dat koppels op hun totaalprijs een korting van 32.29% ontvangen. Het doel hierbij is natuurlijk om koppels zo lang mogelijk de kans te geven om samen te blijven, ook in de herfst van hun leven als één van beiden zorgbehoevend is. Van dat principe wil sp.a/Groen/Plus en CD&V nu afstappen. De korting wordt herleid tot 15%. Concreet betekent dit dat daar waar een koppel in het woonzorgcentrum vandaag zo'n 2.035,00 euro per maand betaalt, dat in de toekomst oploopt tot meer dan 2.500,00 euro. Een gigantische verhoging die voor ons als S&D totaal onaanvaardbaar is. Als partij vinden we het principe verwerpelijk dat men koppels in de nadagen van hun leven louter op financiële basis van mekaar wil scheiden. Hierbij vertrekken de meerderheidspartijen duidelijk alleen vanuit het perspectief van de financiën van het Vinkenhof. Aan het welzijn van het koppel wordt volledig voorbijgegaan. Bovendien maken we ons sterk dat door deze prijsverhoging koppels noodgedwongen uit mekaar worden gehaald, waarbij het ook de vraag is in welke financiële moeilijkheden de 'thuisblijver' nadien terecht komt. Maar het is duidelijk dat dit bestuur daar niet van wakker ligt."
 
 
Privatisering
Volgens S&D past deze prijsverhoging in een marktstrategie op middellange termijn. "We voelen duidelijk aan dat dit bestuur op termijn het woonzorgcentrum wil privatiseren. Deze prijsverhoging past volledig in die strategie, immers hierdoor verhoogt de marktwaarde van het centrum. Wanneer een private uitbater het centrum wil overnemen, is hij uiteraard gebaat bij een zo hoog mogelijke inkomstengarantie. Dat deze meerderheidspartijen nu argumenten zoeken om het sociaal aspect van ons woonzorgcentrum volledig in de schaduw van het financieel kader te verstoppen, vinden we bijzonder triest. Van een centrum-linkse meerderheid waarbij én de burgemeester én de OCMW-voorzitter uit sp.a komen, hadden we echt wel een véél menselijker en socialer beleid verwacht. Deze maatregelen treffen immers direct onze zwakkere, zorgbehoevende personen, een strategie waar wij ons als S&D niet mee kunnen verzoenen. Nadat eerder al het personeelsbeleid ter optimalisatie (en kostenbesparend) inkantelde bij het gemeentepersoneel, wil men nu bijkomende financiële inkomsten genereren zuiver op kap van zorgbehoevende personen. Heel erg pijnlijk in tijden dat heel wat mensen, niet in het minst deze doelgroep, het zo al  financieel erg moeilijk heeft."  
 

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co