Fiets- en voetgangersbrug moet nieuwe ongevallen vermijden

Midden oktober verloor een voetgangster het leven bij een tragisch verkeersongeval op de Donderslagweg in Houthalen-Oost. "Het was helaas het derde dodelijk ongeval op vijf jaar tijd op deze plek", aldus Stijn Van Dingenen, fractieleider voor S&D. "Zonder te willen of te kunnen oordelen over het ongeval op zich, weet elke passant op deze weg dat de Donderslagweg levensgevaarlijk is voor de zwakke weggebruikers. Er komen heel wat boswegen, veel gebruikte wandelwegen trouwens, uit op de weg en er is een vrijliggend fietspad dat abrupt stopt aan de toegangsweg van Tenhaagdoornheide."

 

"Echter, pas aan de kruising met de Tulpenstraat is er een beveiligde fietsoversteek. Dat is te weinig en te veraf van het wandel- en fietsgebied. Daarom stellen we als S&D voor om een fiets- en voetgangersbrug te realiseren over de Donderslagweg. Geen groots prestigeproject, wel een veilige oversteek die de felbegeerde natuurgebieden met mekaar verbindt. Zo'n oversteek kan nieuwe drama's in de toekomst vermijden. Bovendien grenst het natuurgebied vlak aan het toeristisch recreatiegebied Hengelhoef, een gebied dat de komende jaren mogelijk nog uitbreidt. Die uitbreiding zal gepaard gaan met een groter gebruik van de omgevende natuur. En dat betekent dat het aantal zwakke weggebruikers dat zich langsheen en over de Donderslagweg zal begeven, flink gaat toenemen. Al deze factoren tonen aan dat een snelle investering in een veilige oversteek verantwoord en noodzakelijk is."

 

Als voorbeeld haalt S&D de fiets- en voetgangersbrug aan die vrij recent in het Nederlandse Landgraaf werd gerealiseerd over de Hofstraat. Een betaalbare eenvoudige constructie die moeiteloos integreert dankzij onder meer het gebruik van hout in de omgevende natuur. (foto = brug Landgraaf, realisatie van Pieters Bouwtechniek in Delft)

 

 

 

 

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co