Gemeente schrapt belangrijke investeringsdossiers

De gemeenteraad heeft op donderdag 24 november het budget 2017 en de aangepaste meerjarenplanning meerderheid tegen oppositie goedgekeurd. Sp.a/Groen een CD&V kregen in extremis het financieel plaatje rond, maar hebben daar in het meerjarenplan wel extra leningen (in totaal voor 5 miljoen euro) voor nodig. Bovendien worden een aantal belangrijke investeringsdossiers geschrapt. 

 

"Het voorgestelde meerjarenbudget heeft ons behoorlijk verrast, maar helaas niet in de positieve zin", aldus Stijn Van Dingenen, fractieleider voor S&D. "Vooral het schrappen van een aantal erg belangrijke investeringsdossiers baart ons zorgen. Zo wordt de heraanleg van de Koolmijnlaan in Meulenberg én de heraanleg van de drukke Weg naar Zwartberg in Houthalen-Oost geschrapt. De burgemeester gaf op onze vragen daaromtrent onomwonden toe dat deze investeringsdossiers verschoven worden naar een volgende legislatuur. Nochtans werden beide dossiers de voorbije jaren stelselmatig als prioriteiten naar voren geschoven. Voor de heraanleg van de Weg naar Zwartberg was er oorspronkelijk een investeringsenveloppe voorzien van 773.000,00 euro, voor de Koolmijnlaan bedroeg de investeringsenveloppe in totaal 643.545,00 euro. Beide dossiers zijn nu geschrapt, onaanvaardbaar voor ons als oppositie. Al jaren belooft men de inwoners beide belangrijke invalswegen aan te pakken en dat in het kader van verkeersveiligheid. De nodige streefbeeldstudies werden al gemaakt. Toch ziet deze bestuursmeerderheid nu af van deze projecten. Onbegrijpelijk", aldus Van Dingenen. "Op de Weg naar Zwartberg gaat men nu wel over de hele lengte een zone 50 invoeren. Eerder werd in de politieraad ook al beslist om er eind dit jaar twee flitspalen te plaatsen. De huidige meerderheid grijpt beide feiten nu aan om de  al jarenlang als prioriteit omschreven heraanleg van deze drukke weg af te voeren. Een slag in het gezicht van heel Houthalen-Oost."

 

400.000 euro voor laptops

S&D haalt ook aan dat er naast deze grote investeringsdossiers ook een resem andere geschrapt zijn. "De renovatie van het oude postgebouw aan het cultuurcentrum Casino is eveneens geschrapt. Het is nog onduidelijk wat daar nu de toekomst van is. Ook het project waarbij voetbalclub Houthalen VV in het kader van het gemeentelijk voetbalplan op een nieuwe infrastructuur (kantine, kleedruimtes) zou kunnen rekenen, wordt opgeschoven naar volgende legislatuur. In de plaats gaat men kleinere investeringswerken uitvoeren, onder meer een nieuwe omheining en de vervanging van een aantal ramen. Lapmiddeltjes die eigenlijk zeggen dat de club zich moet voorbereiden op nog heel wat jaren in de aftandse en volledig uitgeleefde accommodatie. Anderzijds wordt er wel 400.000 euro uitgetrokken voor de aankoop van nieuwe laptops voor de gemeentelijke administratie, alsook 200.000 euro voor het aankopen van nieuwe office-licenties. Blijkbaar is dat nu de nieuwe prioriteit."

 

Creatieve inkomsten

S&D hekelt ook het feit dat sp.a/GROEN en CD&V er niet in slagen om de inkomsten voor de gemeentekas op een creatieve manier te doen stijgen. "Men blijft het principe hanteren dat nieuwe investeringen gedekt moeten worden door verkopen van patrimonium. Dit principe is vandaag nodig omdat er simpelweg een heel beperkte eigen financiële ruimte is om investeringen te doen. We zijn als oppositie dan ook erg bezorgd. De mechanismen van dit principe zijn immers eindig. Als het beleid zo verdergaat, dan komt het er simpelweg op neer dat er een structureel probleem is op het moment dat de valorisaties, de verkopen afgerond, op zijn.  Met dit beleid is het bestuur niet voorbereid op de toekomst en zal enkel een droge belastingverhoging op kap van de inwoners soelaas bieden. We hebben daar tijdens deze raadszitting dan ook duidelijk voor gewaarschuwd. Het wordt hoog tijd dat men andere, rechtvaardige inkomstenbronnen gaat creëren die toelaten om reserves aan te leggen voor de volgende jaren.  Doet men dat niet, dan plaatst men de volgende legislaturen voor voldongen feiten. Vanuit de oppositiepartijen hebben we suggesties gedaan om nu reeds alternatieve inkomstenbronnen te genereren, we denken dan onder meer aan de invoering van een toeristenbelasting die jaarlijks zo'n 500.000 euro kan opbrengen, alsook aan bijvoorbeeld een heffing op zandwinning nu we weten dat REMO de komende jaren 11 hectare opnieuw gaat ontginnen. Het ziet er echter naar uit dat sp.a/GROEN en CD&V weinig oren hebben naar onze suggesties. Men houdt dus duidelijk liever een aantal partijen te vriend, dan een beleid te ontplooien waar de inwoners binnen een paar jaar niet de financiële gaten moeten vullen."

 

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co