Gemeentebestuur voert GAS-boetes in

De GAS-boetes hebben als uiteindelijk doel om corrigerend en bestraffend op te treden als er voorvallen van overlast, vandalisme of ander storend gedrag zich voordoen op het grondgebied van de gemeente. De invoering van de boetes hangt samen met de integratie van onze gemeente binnen het MidLim-politiekorps. Immers, in de gemeenten die reeds ressorteerden onder MidLim was al een GAS-boete reglement actief. 

 

De GAS-boetes kunnen toegepast worden op elkeen ouder dan 16 jaar. De omvang van de administratieve (geld)boete zal proportioneel zijn in functie van de ernst van de inbreuk die de boete verantwoordt en van een eventuele herhaling. Een financiële boete in het kader van dit Gemeentelijk Administratief Sanctierecht voorziet wettelijk een maximum van 350 euro voor meerderjarigen en 175 euro voor minderjarigen. Naast het opleggen van een sanctie kan het GAS-systeem ook alternatieve straffen voorzien, zoals gemeenschapsdiensten of lokale bemiddeling. 

 

Wat houdt het nieuwe GAS-boete systeem nu concreet in. Wij lijsten alvast de meest frequente inhouden voor u op: 

 

  • Geluidsoverlast: het is verboden zich tussen 22 uur en 7 uur schuldig te maken aan nachtrumoer of nachtgerucht waardoor de rust van anderen wordt verstoord. Echter, ook overdag moet storend geluid zo veel als mogelijk vermeden worden. 
  • Laden en lossen: verhuizen kan maar niet tussen 22 en 7 uur. Wil je dat toch doen, dan is een machtiging van de burgemeester noodzakelijk. Ook is laden en lossen verboden tussen 22 en 7 uur, uitgezonderd voor openbare dienstverlening of mits schriftelijke machtiging van de burgemeester.
  • Muziek in voertuigen: het is verboden elektronisch versterkte muziek in voertuigen te produceren die hoorbaar is buiten het voertuig. Het gebruik maken van voertuigen uitgerust met luidsprekers en ebstemd voor het maken van reclame is toegelaten van 8 tot 19 uur in de periode van 1 oktober tot 31 maart en van 8 tot 21 uur in de periode van 1 april tot 30 september.
  • Alarmsystemen: alarmsystemen op voertuigen of alarmsystemen van woningen mogen inet voor onnodige of overdreven geluidshinder zorgen.
  • Grasmaaien: het gebruik in open lucht van houtzagen of grasmaaiers is enkel toegelaten van 8 tot 20 uur. Op zondagen en wettelijke feestdagen is het gebruik van deze toestellen verboden. 
  • Vuurwerk: Het is verboden op openbaren en op private terreinen om het even welk vuurwerk af te steken of voetzoekers, thunderflashes, knal- en roobussen te laten ontplofen, uitgezonder op oudejaarsavond. Voor feestvuurwerk moet een machtiging van de burgemeester vooraf worden aangevraagd. 
  • Dieren: dieren mogen geen abnormale hinder veroorzaken voor omwonenden door aanhoudend geblaf, geschreeuw of gekrijs. Kwaadaardige, agressieve of gevaarlijke honden moeten gemuilkorfd worden door de begeleider zodra ze op de openbare weg of op openbare plaatsen komen. (dat geldt niet voor politiehonden of honden van bewakingsfirma's)
  • Hinderlijk gedrag bij gebouwen: het is verboden zich op een voor anderen hinderlijke wijze op te houden in of op een voor het publiek toegankelijke ruimte waaronder een openbaar gebouw, een portaal, wachtlokaal voor het openbaar vervoer of parkeergarage. 
  • Flyeren: behoudens machtiging van de burgemeester is het verboden flyers, strooibriefjes, samples of gelijkaardige producten uit te delen of te verspreiden
  • Bedelarij: het is verboden zowel in de openbare ruimte als in elke voor het publiek toegankelijke plaats te bedelen
  • Identificatie: het is verboden zich in de voor publiek toegankelijke plaatsen te begeven met het gezicht geheel of gedeeltelijk bedekt of verborgen. Enkel naar aanleiding van feestactiviteiten kan dit. 
  • Huisnummer: iedere eigenaar van een gebouw moet aan de straatzijde de huisnummering goed zichtbaar aanbrengen
  • Sneeuw: bij sneeuwval of ijzelvorming moeten de aangelanden van een openbare weg erover waken dat voor de eigendom die zij bewonen voldoende ruimte voor de doorgang van de voetgangers wordt schoongeveegd en dat het nodig wordt gedaan om gladheid ervan te vermijden
  • Afval: het is verboden op de openbare weg of in de openbare ruimte afval achter te laten. Ook uitwerpselen van dieren moeten meteen opgeruimd worden. Wie met een die in de openbare ruimte verschijnt, moet in het bezit zijn van de nodige hulmpiddelen om uitwerpselen te kunnen verwijderen. 
  • Urineren: het is verboden te urineren in de openbare ruimte of voor publiek toegankelijke plaatsen, elders dan in de daartoe bestemde ruimtes
  • Verbranding: in open haarden, kachels, allesbranders, barbecues mag enkel gebruik gemaakt worden van onbehandeld droog stukhout, houtskool of steenkool

 

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co