Houthalen-Helchteren is geen FairTradeGemeente meer

Zes jaar geleden behaalde Houthalen-Helchteren de titel 'FairTradeGemeente'. "Deze titel geeft aan dat een gemeente en haar inwoners eerlijke handel en duurzame lokale voeding een warm hart toedragen, én er ook effectief werk van maken", aldus Stijn Van Dingenen, fractieleider van S&D. "Om de titel te krijgen, moet je als gemeente aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je als bestuur een resolutie goedkeuren die FairTrade steunt, er moet binnen de administratie gebruik gemaakt worden van FairTrade producten zoals eerlijke koffie en je moet als gemeente uiteraard ook de FairTrade boodschap promoten en stimuleren bij inwoners en bij bijvoorbeeld scholen en verenigingen." 
 
"Belangrijk is ook dat er een lokale trekkersgroep actief is rond het thema FairTrade. Deze groep neemt initiatieven en zorgt voor de continuïteit van de lokale FairTrade campagne. Bovendien is de groep verantwoordelijk voor een jaarlijkse beoordeling over de lokale inspanningen die genomen werden rond FairTrade. Het opzetten en opvolgen van een lokaal meerjarentraject rond het thema is onmisbaar, evenals de inzet van een lokale ambtenaar die als coördinator rond het thema optreedt." 
 
"Echter, in Houthalen-Helchteren haakt de lokale trekkersgroep nu af. De vrijwilligers voelen zich onvoldoende gesteund door het lokale beleid. Er is te weinig wisselwerking en de begeestering vanuit het beleidsniveau rond FairTrade zwakte de voorbije jaren flink af. Gevolg is nu dat Houthalen-Helchteren niet meer voldoet aan de voorwaarden en zichzelf geen FairTradeGemeente meer mag noemen. Een spijtige zaak. Als S&D hopen we toch dat dit gemeentebestuur hernieuwde energie vindt om terug de kar van FairTrade te trekken en opnieuw de keuze neemt om een vernieuwde trekkersgroep te stimuleren rond FairTrade actief te blijven."
 

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co