Nieuw woon-zorgcomplex tegen 2018?

Reeds in 2003 kreeg het OCMW-bestuur groen licht van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid om 160 rusthuisbedden te realiseren op de site van het Vinkenhof in Houthalen-Centrum. De overheid voorzag in een subsidiëring van deze 160 bedden. De jaren nadien werd een nieuwbouw opgetrokken op de site die in totaal 110 bedden herbergt. Het opzet was om in een latere fase het overige pakket van 50 bedden ook te realiseren in het kader van een uitbouw van de site van het Vinkenhof. Doelstelling was hierbij om deze site daadwerkelijk te laten uitgroeien tot een ware welzijnscampus. 

 

Geen uitbouw site Vinkenhof
Recent besliste het lokaal bestuur om af te zien van die visie. De verdere uitbouw van de site Vinkenhof komt er niet. Intussen vroeg men de verlenging van de goedkeuring van de Vlaamse overheid aan voor de subsidiëring van de nog openstaande 50 bedden. Die verlenging werd recent goedgekeurd. Indien er binnen Houthalen-Helchteren vóór 2018 nog 50 bedden kunnen worden gerealiseerd, dan behoudt men het recht op de financiële steun voor deze bedden. Het lokaal bestuur wil die realisatie nu in handen geven van de private sector. OCMW- en gemeentebestuur gaan hiervoor op zoek naar ondernemers die zo'n woon-zorgproject willen en kunnen realiseren in Houthalen-Helchteren. Om deze oproep kracht bij te zetten, stelt het lokaal bestuur het contingent van 50 gesubsidieerde rusthuisbedden ter beschikking van de private ontwikkelaar. Om dit te kunnen doen, zal de oprichting van een vzw noodzakelijk zijn. Een vzw die naast de private ontwikkelaar ook het gemeente- en OCMW-bestuur overkoepelt en die specifiek handelt over de realisatie van dit woon-zorgproject. 

 

Strikte timing, strikte voorwaarden
De private ontwikkelaar die dit project wil binnenhalen en realiseren, moet wel snel handelen. Vóór eind augustus moet immers een ontwerpdossier worden ingediend. Bedoeling is dat voor eind van 2015 het hele dossier vergunningstechnisch rond is, waarna het de komende twee jaar kan gerealiseerd worden. Immers, om de beddensubsidie te behouden moet begin 2018 een winddichte ruwbouw worden gepresenteerd, anders dreigt Houthalen-Helchteren de beloofde subsidiepot hieromtrent kwijt te raken. Gelet op de strikte timing dient de ontwikkelaar over voldoende bruikbare realisatiegronden te beschikken binnen de gemeente. Het gemeentebestuur gaf immers duidelijk aan om voor dit project geen gronden die momenteel in gemeentelijke eigendom zijn, te willen inbrengen. 

 

Bonderstraat
Door én zulke strikte timing én zulke afgebakende voorwaarden op te leggen, ziet her ernaar uit dat het lokaal bestuur het projectidee waarbij een private ondernemer een woon-zorgproject met 50 rusthuisbedden en 50 assistentiewoningen wil realiseren op de Brelaarheide, ter hoogte van de Bonderstraat (Meulenberg) genegen is. De ondernemer heeft al jaren het planidee om op deze site zo'n project uit te bouwen. Probleem is echter wel dat de zonering van het terrein momenteel nog niet in orde is. Om tot de gewenste realisatie over te gaan, dient het terrein via een ruimtelijk uitvoeringsplan heringekleurd te worden waarna de nodige vergunningen kunnen worden aangevraagd. De opstelling van zo'n gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan is momenteel lopende. 
Het wordt alleszins afwachten of dit project tegen eind augustus zal en kan worden ingediend en of er eventueel elders in de gemeente nog ontwikkelaars zijn die heil zien in de bouw van een woon-zorgproject. 

 

Vreemde kronkels
Als S&D zijn we uiteraard tevreden dat er de komende jaren waarschijnlijk 50 extra rusthuisbedden bijkomen in onze gemeente. Je kan je natuurlijk wel de vraag stellen, waarom het bestuur zo lang wachtte om deze 50 bedden te realiseren en waarom men er niet voor kiest om de site van Vinkenhof verder uit te bouwen tot welzijnscampus. Wil men op deze manier een eventuele privatisering op termijn van de site Vinkenhof vrijwaren?  

 

En Houthalen-Oost?
Mogelijk schuilt heel de aanpak en de gerichte specifieke eisen die men in het dossier naar voor schuift in het feit dat men de lokale ondernemer die aan de Bonderstraat zo'n project wil realiseren, tegemoet wil komen. Waarom verklaar je anders dat het lokaal bestuur geen eigen grond wil inbrengen, daar waar men wel gronden (denk maar aan de terreinen van De Sijsjes bijvoorbeeld, of terreinen op de Vinkenhof-site) moet valoriseren de komende jaren. 

We vinden het als S&D dan ook jammer dat men niet de kracht heeft om een visie uit te bouwen waarin seniorenzorg op wijkmaat wordt bekeken. De huidige cijfers stellen dat liefst 30 procent van de inwoners tussen 65 en 75 jaar op dit moment in Houthalen-Oost wonen. Het zou voor ons dan ook logisch zijn mocht er nu eindelijk geïnvesteerd worden in seniorenzorg voor deze wijk. De kans is immers groot dat er de komende jaren niet meteen een nieuw gesubsidieerd contingent aan bedden zal vrijkomen. Deze huidige regering zet immers volop in op thuiszorg. Het ziet er dus naar uit dat de senioren in Houthalen-Oost dankzij de vermarkting van deze 50 rusthuisbedden helaas opnieuw in de kou blijven staan.

 

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co