Proefboringen REMO-stort zorgen voor geurhinder

De voorbije weken merkten heel wat buurtbewoners van het REMO-stort in Helchteren dat er, vooral in de avond- en nachturen, flink wat geurhinder waarneembaar was. De geur kon het best omschreven worden als een stank die wel afkomstig leek van een chemisch proces. Vooral in de nacht van 14 op 15 juni was het probleem groot. "Vandaar dat we de vraag stelden in de gemeenteraad of het gemeentebestuur op de hoogte was van het probleem en wat de oorzaak ervan was", aldus gemeenteraadslid Stijn Van Dingenen van S&D.

 

De vraag werd overgemaakt aan het gemeentebestuur die op zoek ging naar de oorzaak van het probleem. "Schepen Verpoorten gaf tijdens de gemeenteraad tekst en uitleg", aldus Van Dingenen. "Blijkbaar heeft REMO met het oog op de komende afvalverwerking in het kader van het Closing the Circle-project de voorbije weken een aantal proefboringen gedaan op het stort. Er werden gaten gemaakt in het stort om zo te kunnen analyseren wat de gevolgen zijn van het openen van de afvalberg. Men wou hierbij ook bekijken welke processen bij de opening op gang zouden komen. Deze proefboringen zouden voor de geurhinder hebben gezorgd", aldus Verpoorten.

 

"Voor S&D zijn dit alvast gebeurtenissen die de partij niet toejuicht. Het kan sowieso niet zijn dat men dit soort van proeven doet zonder vooraf de buurtbewoners hierover te informeren. Verschillende personen gaven aan door de geurhinder geconfronteerd te worden met een geprikkelde ademhaling. Daarnaast willen we als S&D ook precies weten welke stoffen in de geurhinder waargenomen zijn. Het gaat hier per slot van rekening over de gezondheid van de omwonenden. Bijkomend stelden we de vraag tot het bekomen van de resultaten en de analyses die het Early Warning System tijdens deze geurproblemen heeft opgeleverd. Dit systeem werd door REMO geplaatst om geurhinder snel te detecteren, te analyseren met als doel dat het bedrijf in staat is om op heel korte termijn te kunnen ingrijpen. Deze resultaten waren bij schepen Verpoorten alvast niet bekend, hij zou ze opvragen en ons bezorgen. Verder nam Verpoorten de suggestie mee dat buurtbewoners inderdaad vooraf geïnformeerd moeten worden."

 

"Als S&D volgen we dit dossier op de voet verder op. Als we vaststellen dat deze kleine proefboringen al voor zulke hinder zorgen, houden we ons hart vast voor de toekomst van dit project. Bovendien willen we exact weten welke stoffen bij de geurhinder gemeten zijn om zo de gezondheidsimpact te kunnen inschatten", aldus Van Dingenen.

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co