Provincie neemt beheer waterlopen over

Om de versnippering in het waterbeheer tegen te gaan neemt de provincie Limburg het beheer en kosten aan waterlopen van de gemeente Houthalen-Helchteren over. De gemeenteraad van Houthalen-Helchteren ging akkoord met de overdracht van de waterlopen aan de provincie Limburg en sluit zich daardoor aan bij de 37 andere gemeenten die deze beslissing reeds eerder namen. "Anderhalf jaar geleden hadden we deze overdracht vanuit onze S&D-fractie al voorgesteld op de gemeenteraad", aldus Stijn Van Dingenen. "We zijn dan ook blij dat het gemeentebestuur nu deze stap zet."

 

Voor de definitieve herklassering van de waterlopen in Houthalen-Helchteren is het wel nog wachten op een concrete beslissing van de Vlaamse Regering, maar tot dan zal de provincie via een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente de ruimingswerken reeds voor haar rekening nemen. Deze samenwerkingsovereenkomst geldt ook met watering De Dommelvallei, omdat de gemeente eveneens zal toetreden tot het wateragentschap Noordwest-Limburg. Via het wateragentschap zal Houthalen-Helchteren nauw gaan samenwerken met watering De Dommelvallei om onder andere het beheer van de belangrijkste niet-ingeschreven waterlopen (grachten) in de gemeente te verzekeren.

 

Door de herklassering wordt ook voor de inwoners van Houthalen-Helchteren de provincie Limburg het eerste aanspreekpunt voor alles wat in of net naast de waterloop gebeurt. Doordat de provincie Limburg het waterbeheer bundelt, verloopt dit uniform, efficiënter en kan het op mekaar worden afgestemd. Waterlopen houden immers geen rekening met gemeentegrenzen. Mede dankzij het meldpunt water worden de inwoners bovendien actief betrokken bij en geïnformeerd over het waterbeleid in hun buurt. Bovendien kan op deze manier de watertoets, bijvoorbeeld bij het afleveren van bouwaanvragen, eenvormig gebeuren voor alle Limburgse gemeenten die hun waterlopen overgedragen hebben.

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co