S&D krijgt gehoor: versnelde vervanging asbesthoudend waterleidingsnet

De voorbije maanden werden op tal van plaatsen in Houthalen-Helchteren, en dan in het bijzonder in Houthalen-Oost, waterlekken vastgesteld. Eén en ander heeft te maken met een drukregeling op de leidingen die niet naar behoren werkte, waardoor het bestaande buizenstelsel flink wat schade opliep. En het is dat buizenstelsel dat S&D zorgen baart. Bij monde van gemeenteraadsleden Stijn Van Dingenen en Vera Miczka plaatste S&D het probleem op de gemeenteraad. 

 

"Een groot deel van de waterleidingsbuizen in onze gemeente bestaat nog uit verouderde buizen die opgebouwd zijn uit asbestvezels," aldus Vera en Stijn. "In de tijd dat dit leidingsstelsel werd aangelegd, was het gebruik van deze buizen gangbaar. Vandaag kennen we allemaal de negatieve gezondheidseffecten die asbest met zich meebrengt. Daarom dat we een plan op tafel willen zien, waarin het gemeentebestuur samen met netbeheerder Infrax de leidingen stelselmatig en versneld gaat vervangen door nieuwe buizen die geen asbestvezels bevatten." 

S&D bracht het punt naar aanleiding van verschillende waterlekken die afgelopen maanden in hoofdzakelijk de deelwijk Houthalen-Oost zich voordeden. "De technici van Infrax en de Watergroep zijn de voorbije maanden herhaaldelijk moeten tussenkomen om kapotgesprongen leidingen te repareren," aldus Vera en Stijn. "Het is op zo'n momenten dat er asbestvezels vrijkomen en zich in het water gaan verspreiden. Absoluut niet bevorderlijk voor de kwaliteit van het drinkwater. Het probleem lijkt door de plaatsing van een nieuwe drukregelaar te zijn verbeterd, toch mag dat niet de aanleiding zijn om geen actie te ondernemen. We zitten met het verouderd buizenstelsel vol asbestvezels waar we vanuit S&D graag een snelle, gezonde oplossing voor vragen."

 

Tijdens de gemeenteraadszitting van augustus kaartte S&D dit gegeven aan. Het gemeentebestuur erkent de problemen en ging, op basis van onze eerder ingediende schriftelijke vraag, aan tafel met Infrax en de Watergroep. Ook hier wordt het probleem van de oude asbestleidingen en de problematiek errond erkend. Al haalt de Watergroep wel aan dat er geen reden tot paniek is en de volksgezondheid niet in gevaar komt. De concentratie asbestvezels is dermate laag en ligt beneden de gestelde gezondheidsnormeringen zodat er geen direct gevaar is voor de volksgezondheid. Alle partijen erkennen echter wel het probleem en zijn het met S&D eens dat er versneld werkt moet gemaakt worden van de vernieuwing van het buizenstelsel. Er werd dan ook afgesproken dat de komende 5 jaar er een verhoogd investeringsprogramma komt, met een middelenverhoging van 20% per jaar, om de buizen te vervangen. "Als S&D zijn we blij met deze vooruitgang, al had het voor ons nog sneller mogen gaan. Onze inwoners en het gemeentebestuur spekken jaarlijks flink de pot van de Watergroep, we vinden dan ook dat we het volste recht hebben om te eisen dat er zo snel mogelijk gezonde leidingen worden aangelegd." 

 

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co