S&D legt voorstel voor opmaak gemeentelijk asbestplan op tafel gemeenteraad

Asbest volop aanwezig in woonomgevingen

 

"Eén van de redenen waarom we als S&D een lokaal asbestplan vragen, is omdat veel inwoners vandaag nog steeds geconfronteerd worden met de aanwezigheid van asbestmaterialen in hun woonomgeving", aldus Stijn Van Dingenen en Vera Miczka van S&D. 
"Houthalen-Helchteren herbergt honderden huizen die jaren geleden door bouwmaatschappijen zoals Kleine Landeigendom werden gerealiseerd. Bij de bijbouwen, zoals schuurtjes en garages, werden destijds steevast asbesthoudende eternit-platen gebruikt als dakbedekking. Echter, veel van deze woningen zijn vandaag toe aan een grondige renovatie. Eén van de problemen die hierbij opduikt is de verwijdering van deze asbestplaten."

 

Op het gemeentelijk containerpark mag elke inwoner een bepaalde hoeveelheid asbest kosteloos aanvoeren. "Maar het probleem zit 'm natuurlijk in de afbraak van de daken en het transport van het asbestafval", aldus Vera en Stijn. "Veel mensen weten niet hoe ze dit veilig en gezond kunnen doen. Bovendien is het ook niet duidelijk welke firma's bijvoorbeeld zulke 'kleinere' opdrachten willen, kunnen en mogen uitvoeren. Al deze kleinere asbestklussen vormen allemaal samen echter wel een groot gezondheidsrisico voor onze inwoners. Vandaar dat we als S&D een gezamenlijke, gemeentelijke aanpak voorstellen."

 

Concreet wil S&D dat de gemeente enerzijds haar inwoners informeert over de mogelijkheden om asbest op de juiste manier te verwijderen. "We willen anderzijds ook een actief beleid voeren opdat zoveel mogelijk inwoners daadwerkelijk op korte termijn overgaan tot het opruimen van dit vervuilend goedje. Op die manier kunnen we grotere, ongecontroleerde problemen voorkomen, bijvoorbeeld bij stormschade aan deze asbestdaken of bij een eventuele brand. Om de asbestverwijdering op een zo goed mogelijke manier aan te pakken, stellen we voor dat vanuit het gemeentebestuur één of meerdere firma's via raamcontracten worden aangeduid die op een vakkundige en verantwoorde manier de asbestdaken kunnen ontmantelen en afvoeren. Door dit in een groepsverhaal te stoppen en aan te bieden aan de inwoners, zal sowieso de afbraak- en afvoerprijs gedrukt worden maar bovenal weten op die manier onze inwoners waar ze terecht kunnen met hun asbestvraag. We hopen dan ook dat het bestuur woensdag akkoord gaat met de opmaak van zo'n asbestplan en dit als gezondheidsservice gaat aanbieden aan de inwoners," aldus Vera en Stijn.

 

Ook asbestvervuiling op toegangswegen REMO?

 

In de marge van het asbestplan voor de inwoners, stelde S&D vast dat er mogelijk ook grote asbestproblemen zijn in de buurt van het REMO stort in Helchteren. "REMO Milieubeheer NV vroeg recent een vergunning aan voor het verharden van een privéweg op haar terrein", aldus Stijn Van Dingenen. "De weg is momenteel uitgevoerd in steenpuin, de verharding met asfalt is volgens REMO nodig in het kader van de toekomstige demo-installatie op het terrein. In de procedure die voorafgaat aan het verkrijgen van een vergunning voor deze wegasfaltering, vond een openbaar onderzoek plaats. Binnen het kader van dit openbaar onderzoek werden door een aantal buurtbewoners vragen gesteld betreffende deze asfaltering. Zo wordt onder meer gesteld dat de huidige weg gemaakt is van steenpuin waarin ook asbestdelen aanwezig zijn, veelal in de vorm van stukken golfplaat."

 

"Het college heeft het dossier tot de wegasfaltering intussen met gunstig advies overgemaakt aan het departement RWO, RO-Limburg. Het college heeft, volgend op de opmerkingen van de buurtbewoners, wel de voorwaarde mee opgenomen dat de uitkoffering van de weg opgevolgd moet worden door een erkend bodemsaneringsdeskundige die de aanwezigheid van asbestdelen moet onderzoeken en bij vaststelling ervan dient de aanwezige asbestvervuiling volgens de geldende regelgeving afgevoerd te worden. Als S&D-fractie stellen we ons hier toch wel vragen bij. Waarom heeft het gemeentebestuur, volgend op de opmerkingen in dit dossier van de buren, niet meteen zelf een onderzoek opgezet om te controleren of er daadwerkelijk asbestvervuiling waarneembaar is op deze wegzate, een vervuiling die mogelijk verspreid kan worden door de wind en derhalve risico’s kan inhouden voor buurtbewoners? Bovendien stellen we ons de vraag op welke wijze het gemeentebestuur in kennis zal worden gesteld van de bevindingen van de eventueel aangestelde bodemsaneringsdeskundige alsook van de gevolgen die gegeven worden aan deze bevindingen? Ook deze vragen zullen we op de komende gemeenteraad voorleggen, in de hoop op sluitende antwoorden ten bate van de gezondheid van onze inwoners", aldus Van Dingenen.

 

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co