S&D vraagt om geplande verkeersingrepen Grote Baan definitief te schrappen

Dat er dringend oplossingen nodig zijn om de verkeersdoorstroming op de Noord-Zuidverbinding in Houthalen-Helchteren vlotter te laten verlopen, daar is iedereen het over eens. Dat de geplande ingrepen - een tijdelijke brug met rotonde aan het kruispunt Grote Baan/Koolmijnlaan en een verlengde afslagstrook in Helchteren- in dat opzicht zinvol zijn, daar stellen velen zich terecht grote vragen bij. S&D onderzocht het dossier en gaat in zijn slotconclusie verder dan de burgemeester. "Stel die werken niet met een jaar uit, maar schrap ze volledig", aldus de partij. 
 
SALK
"Het verbaasde ons het voorbije jaar telkens opnieuw dat er rond de plannen  van een tijdelijke brug met een onderliggende rotonde ter hoogte van het kruispunt Grote Baan/Koolmijnlaan en de verkeersingrepen in Helchteren permanent een waas van onduidelijkheid bleef hangen", aldus S&D-fractievoorzitter Stijn Van Dingenen. "Elk plan, elke schets en elke onderbouwing was telkens onvolledig en bleef steevast steken in de 'ontwerpfase'. De reden hiervoor is volgens ons duidelijk. In realiteit is haast niemand overtuigd van het nut van deze ingrepen. Het lijkt er echter op dat niemand dit echter durft uit te spreken,  simpelweg omdat de ingrepen vervat zitten in het SALK-plan, politiek vermengd zitten in een compromis hierrond en men er aldus vanuit gaat dat het moét gerealiseerd worden. Wat dat laatste betreft, herhaalde burgemeester Yzermans het voorbije jaar trouwens verschillende malen zelf dat die ingrepen inderdaad (door de verwevenheid in het SALK-plan) snel moéten gerealiseerd worden.  De stemmingswisseling die Yzermans nu in dit dossier vertoont, is dan ook opmerkelijk. Of zou het daadwerkelijk kaderen binnen het voortschrijdend inzicht en wil ook Yzermans zelf deze ingrepen in wezen ook niet op zijn grondgebied", vraagt Van Dingenen zich af.
 
Nutteloos en nefast
S&D is er van overtuigd dat de geplande brug en rotonde en de werken aan het kruispunt in Helchteren enkel maar de mobiliteitsproblemen verschuift én bovendien nieuwe mobiliteitsproblemen creëert. De partij licht die stelling toe:
 
  • de impact van de  rotonde op onder meer de Groenstraat is groot. Ofwel komt er een aantakking waardoor de Groenstraat een ideale drukke sluipweg wordt, ofwel komt er geen aantakking en verliest de Groenstraat zijn huidige doorstroommogelijkheid voor het binnengebied. In beide gevallen heeft de rotonde dus een zware impact op de lokale mobiliteit en ontsluiting van dit binnengebied, wat nefast is voor de verdere ontwikkeling van nog vrijliggende (woon-)gebieden aldaar en het bestaande lokale mobiliteitsplan hieromtrent. 
  • de  rotonde wordt  gemoduleerd met specifieke aandacht voor vrachtverkeer waardoor een aanzuigeffect ontstaat daar waar elke voorgaande mobilitieitsvisie net dat vrachtverkeer op deze locatie wil ontmoedigen
  • de doorstromingsverbetering van personenwagens via de tijdelijke brug is nergens bewezen en zal onherroepelijk nefaste gevolgen hebben aan verderop liggende kruispunten, onder meer het kruispunt Grote Baan - Ringlaan, het kruispunt Grote Baan-Herebaan-West en het kruispunt Grote Baan - Kazernelaan. Men verlegt simpelweg het probleem waardoor de leefbaarheid van de woonkernen nog verder belast wordt. 
  • de geplande ingrepen in Helchteren zijn weinig zinvol in het kader van de doorstroming van het doorgaand verkeer. De capaciteit en de capaciteitsvraag voor de afslagstrook zijn  te klein om hier relevant in te zijn. Bovendien zorgen de ingrepen voor een afsluiting (middenberm) van onder meer de Overwegstraat. Dat is nefast voor de mobiliteitsafwikkeling van de aanliggende woonkernen. Ook hier zal die afsluiting ervoor zorgen dat de knelpunten even verderop op de Grote Baan zich zullen situeren. Opnieuw is dit een verschuiving van het probleem, geen oplossing. 
 
Doodsteek voor 60 jobs?
Naast de inhoudelijke bezwaren in deze dossiers, zijn er volgens S&D ook belangrijke nevenaspecten die vooralsnog te weinig aan bod komen. "De voorbije maanden hebben we in het kader van deze ingrepen gesprekken gevoerd met ondernemers en handelaars die zich situeren aan de betrokken kruispunten", aldus Van Dingenen. "Die gesprekken vergrootten onze bezorgdheid opnieuw. Zo stelden verschillende ondernemers dat de werken en de inrichting met een brug en rotonde nefast zijn voor hun voortbestaan. We mogen inderdaad die impact op hun onderneming niet onderschatten. Een snelle optelsom leert ons dat het risico niet ondenkbaar is dat door de komst van de brug er een 60-tal lokale arbeidsplaatsen in aanliggende zaken bedreigd zijn. Het is logisch dat de nieuwe situatie een directe impact heeft op hun zaak en de economische rendabiliteit ervan. Voor ons als S&D is dit een bijkomend argument om deze plannen definitief te begraven", stelt Van Dingenen fors.  "We zijn als partij bovendien al maandenlang vragende partij -binnen de gemeenteraad- om rond deze dossier een grondig en correct openbaar onderzoek te voeren. Maar dit werd tot op vandaag telkens van tafel geveegd, ook door het huidige gemeentebestuur van sp.a/GROEN en CD&V, getuige daarvan de notulen van onze raadszittingen. Dat burgemeester Yzermans vandaag stelt dat er overleg nodig is met de buurtbewoners verheugt ons, maar het druist wel in tegen de houding die de man de voorbije maanden hieromtrent opperde ook aangaande dit openbaar onderzoek. Als men, ook vanuit ons gemeentebestuur, dat onderzoek van in het begin had ingepland, zaten we vandaag in dit dossier al veel verder. Bovendien is overleg voeren nu weinig zinvol, men moet gewoon een reglementair openbaar onderzoek voeren waardoor er ook juridische consequenties gekoppeld kunnen worden aan de stem van de buurtbewoners."
 
Beslissen
Van Dingenen vraagt eigenlijk dat het gemeentebestuur definitief en duidelijk kleur bekent in dit dossier. "De voorbije jaren was burgemeester Yzermans samen met het college de grote voorstander van een versnelde realisatie van deze verkeersingrepen. Op inhoudelijke vragen werd steevast niet ingegaan. De brug, de rotonde en de ingrepen in Helchteren moesten er koste wat het kost zeer snel komen. Vandaag zien we dat Yzermans, zonder gemeenteraadsbeslissing hieromtrent nota bene, vraagt dat de werken met een jaar uitgesteld worden. Het blijft een merkwaardige wending. We zijn er als S&D dan ook niet van overtuigd dat deze meerderheid nog wel achter deze plannen staat. Het is dan ook logisch dat we opnieuw de vraag zullen stellen om dit dossier ten gronde in de komende gemeenteraadszitting te bespreken teneinde te komen tot een gedragen visie, een duidelijke definitieve keuze vanuit het lokale beleidsniveau," besluit Van Dingenen. 'Wij hopen als S&D hierbij dat men de plannen definitief verwerpt en dat er samengewerkt kan worden aan andere initiatieven die de tewerkstelling in de regio bevorderen, initiatieven die ondersteund kunnen worden met de in het SALK-plan voorziene budgetten voor deze verkeersingrepen. Immers ook dit financieel argument kunnen we niet blijven negeren. Men plant deze ingrepen, met als kostprijs enkele miljoenen euro's, slechts als tijdelijke maatregelen. Ook die investeringsvisie vinden we als S&D niet bepaald duurzaam."

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co