S&D wil brugfiguren voor asielcentrum Helchteren

Onze gemeente is een gastvrije gemeente. We zijn er dan ook van overtuigd dat medeburgers die om humane redenen tijdelijk onderdak zoeken in ons land, ook welkom zijn in Helchteren", aldus Stijn Van Dingenen namens de voltallige S&D-fractie. "We moeten echter de ervaringen die we opdeden bij de vorige passage van asielzoekers in Helchteren nu omzetten in een verbeterde aanpak. Vooral de tijdelijke integratie van de asielzoekers in de Helchterense samenleving en dan in het bijzonder de relatie met de directe buurt van het asielcentrum moet op een versterkte en duurzame manier opgevolgd worden. In die context vragen we als S&D aan de bevoegde Staatssecretaris om bij de werking van het centrum ook een aantal brugfiguren te installeren."
 
 
Herkenbare, toegankelijke aanspreekfiguren voor buurt en asielzoekers
"Deze brugfiguren moeten -figuurlijk- de brug slaan tussen de asielzoekers en de omwonenden. Ze moeten niet enkel opereren binnen de contouren van het centrum, maar ook en vooral buiten de omheining. Hierbij moet de focus liggen op het -al is het maar tijdelijk- integreren van de asielzoekers binnen de bestaande leefgemeenschap in Helchteren. De brugfiguren moeten én voor de asielzoekers én voor de buurtbewoners duidelijke en toegankelijke aanspreekfiguren zijn die effectief rondtrekken in de buurt en de omgeving van het asielcentrum. Hun takenpakket gaat van het begeleiden van asielzoekers in bijvoorbeeld de buurtwinkels tot het opzetten van leuke activiteiten waarbij buurtbewoners welkom zijn in het centrum en gemeenschapsdiensten waarbij asielzoekers meewerken aan een nette en aangename woonbuurt."
 
 
"Als S&D hopen we echt dat de Staatssecretaris ingaat op dit voorstel en op die manier duidelijk ook aangeeft dat er daadwerkelijk duurzame aandacht moet gaan naar de integratie van deze groep mensen binnen een bestaande leefgemeenschap. Enkel op die manier kan wederzijds begrip en wederzijds samenleven tot een positief verhaal uitgroeien en vermijden we mistoestanden zoals enkel jaren geleden", besluit Van Dingenen.

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co