S&D wil lokaal meldpunt discriminatie

"De bedoeling van een lokaal meldpunt is om inwoners de kans te geven op een heel laagdrempelige manier discriminatie of racisme aan te geven. Op die manier bekomen we op lokaal niveau een duidelijk beeld van de situatie hieromtrent", aldus S&D-gemeenteraadsleden Stijn Van Dingenen, Luciana Costa, Olga Van de Vloed, Vera Miczka en Melissa Bosmans.

"Elke vorm van discriminatie is ontoelaatbaar. We horen echter erg vaak dat inwoners van onze gemeente die geen traditionele Vlaamse roots hebben anno 2015 nog steeds geconfronteerd worden met discriminatie. Schrijnende voorbeelden hiervan zijn CV's van inwoners van allochtone origine die bij openstaande vacatures niet eens beantwoord worden of verhuurders die weigeren te verhuren aan inwoners met een anderstalige familienaam. Maar het hoeft niet altijd om dit soort van discriminatie te gaan. Ook inwoners die in armoede leven bijvoorbeeld, of personen met een beperking worden nog geregeld geconfronteerd met vormen van discriminatie."

"Het meldpunt heeft als doel om de situaties in kaart te brengen. Als effectief blijkt dat bijvoorbeeld bedrijven of verhuurkantoren daadwerkelijk stelselmatig personen met een niet-Vlaamse origine of bijvoorbeeld personen met een beperking weigeren, dan kan het meldpunt optreden als tussenpersoon. Hoofddoel hierbij is uiteraard om tot een gelijke behandeling te komen. Als S&D zijn we ervan overtuigd dat zo'n lokaal meldpunt een positieve stimulans kan bieden in de bestrijding van alle mogelijke vormen van discriminatie. Bovendien geeft het meldpunt aan dat er wel degelijk ook vanuit de lokale overheid geluisterd wordt naar de problemen die inwoners ervaren en dat we als lokale overheid bereid zijn hier de nodige aandacht aan te besteden."

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co