S&D wil woonzorgcentrum in Houthalen-Oost

Het gemeentebestuur beschikt al sinds 2003 (!) over een erkenning van de Vlaamse overheid voor de realisatie van 50 bijkomende rusthuisbedden in Houthalen-Helchteren. Op 13 jaar tijd is dit bestuur er echter niet in geslaagd om een visie te ontwikkelen rond ouderenzorg in onze gemeente. Het gevolg is dat de erkenning, die ook extra subsidies met zich meebrengt, dreigt te vervallen. Een grote gemiste kans want de noden voor seniorenzorg zijn groot. Niet in het minst in Oost…
 
Het besef dat de erkenning voor de 50 extra rusthuisbedden weldra vervalt, zorgt ervoor dat sp.a/GROEN en CD&V nu wel heel ondoordachte beslissingen nemen. Zo kiezen beide partijen ervoor om nu nog snel deze 50 bedden aan te bieden aan een privé-ontwikkelaar die een woonzorgcentrum wil bouwen op de Brelaarheide. Dit is een waterziek gebied tussen de Koolmijnlaan (Meulenberg) en de autostrade. Niet meteen hét voorbeeld van een doordacht ouderenzorgplan ten behoeve van onze inwoners. Kan het nog anders? Kan het beter? Ja absoluut!  
 

 

Gelukkig ouder worden: dat willen we allemaal, toch? Maar senior zijn in Houthalen-Oost; is dat wel zo evident?

“We winden er geen doekjes om”, aldus Vera Miczka en Stijn Van Dingenen van S&D.  “Als het om ouderenzorg gaat, dan hinkt Houthalen-Oost flink achterop. Buiten het dienstencentrum en twaalf seniorenwoningen heeft onze wijk weinig te bieden voor zorgbehoevende senioren. Hoog tijd dus om aan een goede toekomstvisie hieromtrent te werken. Ook senioren in onze wijk hebben immers het recht om in hun vertrouwde omgeving te verblijven, omringd door de juiste zorgmogelijkheden.”

 

Echt weinig mogelijkheden in Oost voor senioren?

Als we gaan vergelijken met andere wijken in onze gemeente, dan zien we inderdaad dat Houthalen-Oost achterop hinkt. Houthalen-Centrum heeft in het Vinkenhof 110 rusthuisbedden, 4 bedden voor kortverblijf en 13 plaatsen in de dagverzorging. Bovendien zijn er 60 serviceflats op Gorisberg en 26 bejaardenwoningen aan de Vinkendreef. Helchteren kreeg met het project ‘Het Dorp’ 66 rusthuisbedden en 41 assistentiewoningen. Houthalen-Oost moet het op zijn beurt doen met 12 bejaardenwoningen en één dienstencentrum. Deze cijfers alleen al tonen aan dat Oost dringend nood heeft aan bijkomende voorzieningen. Als we bovendien kijken naar het aantal senioren in Houthalen-Oost, dan zien we dat het merendeel van de 60-plussers in onze wijk woont. Een extra stimulans dus, om nu eindelijk eens tot actie over te gaan.

 

“Houthalen-Helchteren telt vandaag 6.471 60-plussers. Liefst 1.117 daarvan zijn ouder dan 80. Prognosecijfers tonen aan dat in 2020 dit aantal 60-plussers aangroeit tot 7.295 inwoners. In 2030 stijgt het aantal 80-plussers tot 2.059 inwoners. Vandaag is 1 inwoner op 6 ouder dan 65, tegen 2030 is dat 1 inwoner op 4!”

“Cijfers die schreeuwen om een duurzame visie rond ouderenzorg”, aldus Stijn Van Dingenen en Melissa Bosmans van S&D. “Desondanks blijft een ouderenzorgplan voor onze gemeente uit. Hierdoor gaat veel kostbare tijd verloren. Als S&D willen we de noodzaak van een ouderenzorgbeleid in beeld brengen. We tonen niet enkel aan dat een beleid afwezig blijft, maar we leggen ook concrete voorstellen op tafel.” 

 

Een uniek voorstel voor de senioren in  Oost      
“Dat er wel degelijk nood is aan ouderenvoorzieningen in Houthalen-Oost bewijzen niet enkel de cijfers. Wanneer we de uitstroom van senioren uit Houthalen-Oost onderzoeken, dan zien we dat wie zorg en hulp nodig heeft vaak moet verhuizen, hetzij naar het Vinkenhof, hetzij buiten de gemeente. Zo’n verhuis op latere leeftijd is verre van ideaal. De senior verliest het contact met zijn omgeving, buren en vrienden. En dat is niet alleen pijnlijk, het heeft ook een negatieve impact op zijn of haar gezondheid. Allemaal redenen waarom wij als S&D niet langer willen blijven wachten. Dus hebben we zelf een studie uitgevoerd en een plan voor Oost opgemaakt”, aldus Stijn Van Dingenen. 

“Als S&D vinden we dat Oost recht heeft op een centrum met dagopvangmogelijkheden voor ouderen en met rusthuisbedden. Daarnaast is er nood aan assistentiewoningen en serviceflats. Deze accommodaties moeten ingebed worden in een wijkgebonden woonzorgnetwerk waarin ook zorgactoren zoals huisartsen, apothekers en de thuis-verplegingsdiensten participeren.  Ouderenzorg vraagt immers een gecoördineerde aanpak.”

 

Een uniek zorgcentrum pal in het centrum 
Het lijkt een mooi verhaal, de vraag is of het ook realiseerbaar is. “Onze studie bracht het antwoord”, aldus Stijn en Melissa. “Er zijn absoluut mogelijkheden om  zo’n zorgnetwerk te realiseren in Oost, gekoppeld aan een centrum met dagopvang, rusthuisbedden en serviceflats. Een ideale én haalbare locatie is de huidige ‘zandparking’ aan De Griffel, pal naast het Lindeplein. Deze ruimte is voldoende groot voor een wijkgebonden zorgcentrum, waarbij een uitbreiding op en over het schoolgebouw van De Griffel unieke bijkomende mogelijkheden biedt. We kunnen hier een voorbeeldproject realiseren, waarbij de combinatie van een zorgcentrum met de school voor een schitterend én doordacht samenspel zorgt. Ruimtelijk gezien een ideale locatie die meteen als aanzet kan dienen voor een totaal vernieuwd centrum in Oost.”

De omgeving aan het Lindeplein is ideaal voor de bouw van een zorgcentrum. Het terrein waar nu de duffe zandparking is, op de kruising van de Rozenstraat, de Hortensiastraat en de Edelweis-straat leent zich uitstekend voor zo’n complex.. Bovendien is het gemeentegrond. Als de combinatie gemaakt wordt met een bouw ‘over’ De Griffel, kan hier een rendabel zorgcentrum zich ontwikkelen. Een goede raaminplanting voorkomt inkijk bij de buren, ondergronds parkeren wordt mogelijk gemaakt en de grote ruimte die De Griffel inneemt wordt op een duurzame, kostenefficiënte en zinvolle manier dubbel gebruikt.

 

Een nieuwbouw met daarin het zorgcentrum wordt tegen het oude gebouw van De Griffel aangebouwd. Het complex gaat over de school heen en komt zo uit op de Edelweisstraat. De historische architectuur van de gemeenteschool wordt hierbij ingekapseld in een nieuw complex. Een nieuw kloppend hart voor het centrum van Oost is geboren… 

 

“De combinatie maken tussen De Griffel en een zorgcentrum biedt tal van voordelen en pluspunten”, aldus Stijn Van Dingenen, de ‘bedenker’ van het concept. “Je krijgt een optimaal ruimtegebruik. De ligging is perfect, pal in het centrum. Er worden ook heel wat sociale combinaties mogelijk: interactie tussen de kinderen en de senioren, tussen senioren en verenigingen (bijvoorbeeld Demo), interactie met activiteiten op het Lindeplein of in het nabijgelegen dienstencentrum. Wanneer ook het Lindeplein zelf een nieuwe invulling krijgt, kan Oost eindelijk ook genieten van een knap, bruisend en uitnodigend centrum. Er zit heel wat potentie in dit plan, daar zijn we zeker van!”

 

 

In dialoog met de buurt

S&D stelt het planidee voor op dinsdag 12 april om 19.30 uur in het parochiaal centrum in Houthalen-Oost. Buurtbewoners zijn uitgenodigd om mee te komen discussiëren over dit idee. Uit dit overleg destilleert S&D dan de juiste op- en aanmerkingen, wordt het plan verfijnd, waarna het plan ook zal worden voorgesteld in een latere fase aan het gemeentelijk beleid. "We hopen hiermee niet alleen de discussie op gang te brengen over de noodzaak aan bijkomende ouderenvoorzieningen in Houthalen-Oost, we zijn er bijkomend dermate overtuigd van het unieke en zinvolle karakter van ons plan, dat we durven hopen dat dit idee ook bij de meerderheidspartijen ingang vindt", besluit Van Dingenen.

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co