Verhoogde afvalfactuur en inning door Limburg.net zorgen voor vragen, klachten en bezwaren.

Het gemeentebestuur besliste vorig jaar om de inning van de huisvuiltaks te laten uitvoeren door Limburg.net. De instap in dit inningssysteem zorgde destijds voor heel wat vragen bij onze S&D-fractie. Meerderheidspartijen sp.a/GROEN en CD&V waren echter overtuigd van de meerwaarde van zo'n instap. Intussen is de eerste inningsronde achter de rug. Tijd voor een evaluatie.

 

300 vragen, 20 klachten en 30 bezwaren

"Op de voorbije gemeenteraad vroegen we aan de bevoegde schepen naar een evaluatie van de nieuwe werkwijze met Limburg.net", aldus S&D-fractieleider Stijn Van Dingenen. "Het werd een constructief debat dat vooral leerde dat de beoogde administratieve vereenvoudiging nog lang niet bereikt wordt. Volgend op de eerste facturatieronde die Limburg.net in onze gemeente uitvoerde ter inning van de afvalbelasting, kwamen er meer dan 300 meldingen en vragen binnen van inwoners. Een ontzettend hoog aantal in vergelijking met voorgaande jaren. Het merendeel van de vragen of opmerkingen ging over de flinke verhoging van de afvalfactuur. Immers, met de instap bij Limburg.net besliste de meerderheidspartijen ook om de gemeentelijke bijdrage in deze afvalfacturatie, jaarlijks goed voor zo'n 600.000 euro, terug te trekken. Hierdoor werd de volledige kost doorgerekend aan de inwoners. Het merendeel van de inwoners kreeg dan ook een factuur dat 2 tot 3 maal hoger lag dan de jaren voordien. Logisch dat hier reactie op kwam, maar 300 respondenten, dat is wel erg veel. Uiteindelijk werden ook een 30-tal officiële bezwaren ingediend bij het gemeentebestuur omtrent de afvalfacturen. Enkele van deze bezwaren zitten nu vervat in een lopende juridische procedure. Het bestuur ontving ook een 20-tal schriftelijke klachten."

 

"Duidelijk werd ook dat de beoogde werkverlichting ten opzichte van het eigen gemeentepersoneel inzake de inning van deze belasting voorlopig nog niet gehaald werd. De gemeentelijke diensten hebben nog steeds veel administratief werk in deze. Maar de schepen hoopt wel op beterschap de komende jaren. Het is logisch dat het eerste jaar van zo'n inning toch wel wat onvoorziene taken met zich meebrengt. De komende maanden zal ook duidelijk worden of de nieuwe werkwijze en de verhoogde factuur ook voor meer betalingsachterstand bij de inwoners zorgt. Zoals het er nu naar uitziet, is ook dat het geval", besluit Van Dingenen.

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co