Is zorgcampus op Brelaarheide goed idee?

“Het OCMW-bestuur beschikt nog over een contingent van 50 gesubsidieerde rusthuisbedden,” aldus Stijn Van Dingenen. “Wil men die subsidie niet mislopen, dan moet er vóór 13 januari 2018 een winddichte ruwbouw worden gepresenteerd aan de Vlaamse overheid. In oorsprong waren deze bedden bedoeld om de capaciteit van het Vinkenhof te verhogen van 110 naar 160 bedden. De site van het Vinkenhof zou hierbij uitgebouwd worden tot echte zorgcampus. De toekenning van de 50 bedden werd op basis van dit idee in 2003 reeds bekrachtigd. Echter, de huidige meerderheidspartijen sp.a/GROEN en CD&V zien nu af van dit concept en willen de bedden aanbieden aan de privémarkt. In die optiek kijkt men duidelijk naar de site op de Brelaarheide om een nieuwe campus te realiseren.”

 

Ligging
“Een groot deel van de Brelaarheide is momenteel al ingekleurd als zone voor openbaar nut. Bovendien is er een ondernemer die al een flink deel van de gronden in zijn bezit heeft en die de zorgcampus wil realiseren. Uiteraard zijn ook wij als S&D blij dat een sterke lokale ondernemer wil meewerken aan de uitbouw van de zorgverstrekking in onze gemeente. Toch hebben we vragen bij dit project en dan doelen we vooral op de ligging."

"De Brelaarheide ligt in een hoekje van de gemeente, tegen de grens met Zonhoven. Het gebied leunt niet aan tegen het centrum en is op mobiliteitsvlak niet goed ontsloten. Vandaag is er enkele een aansluiting met de Koolmijnlaan. Bovendien ligt het gebied pal tussen de Koolmijnlaan, de Grote Baan en de E314. Dat zorgt voor een constante aanvoer van geluidsoverlast en fijn stof. En alsof dat nog niet genoeg is, blijkt het ook een erg nat gebied te zijn. Allemaal factoren die niet ideaal zijn voor de inplanting van een zorgcampus. Wanneer we bovendien de oppervlakte van het terrein bekijken en we weten welke capaciteit er nodig is om zo’n campus rendabel te maken, dan kan het haast niet anders dan dat er in de hoogte gebouwd moet worden. De vraag is dan ook welke impact dat heeft op de omgevende buurt, bij de bewoners van de Souwstraat bijvoorbeeld.”

 

Wil S&D de subsidie voor de 50 rusthuisbedden dan verliezen? 
“Neen natuurlijk niet. Ook wij zijn voorstander voor een snelle realisatie van de 50 bedden. Maar die realisatie moet wel doordacht gebeuren en dat binnen een voor onze inwoners optimaal scenario. Het is jammer dat men nu halsoverkop nog moet realiseren, als je weet dat al in 2003 deze subsidie toegekend was. Bovendien is er al jaren nood aan bijkomende zorgvoorziening voor onze senioren."

 

Houthalen-Oost
"Maar goed, het verleden is voorbij en we moeten kijken naar de toekomst. In die optiek is het dus positief dat men alsnog deze rusthuisbedden wil realiseren. Hierbij stellen we ons wel de vraag waarom men afziet van het plan om het Vinkenhof verder uit te bouwen tot zorgcampus. Die uitbouw kan immers een betere synergie en een sterkere campus opleveren. Maar ook andere opties kon men overwegen. De cijfers tonen aan dat in Houthalen-Oost binnen een tijdspanne van 5 tot 10 jaar de nood aan bijkomende seniorenvoorzieningen het grootst is. 1 op 3 70-plussers woont in Houthalen-Oost, maar de wijk moet het nu doen met een tiental verouderde seniorenwoningen. Als S&D hadden we het sterk gevonden moest er in deze wijk geïnvesteerd worden. Uiteraard kan dat ook hier in samenspraak met private ondernemers, dus op de manier zoals men nu de realisatie plant."

"Een andere potentiële site is de site van de voormalige Sijsjes. Een site die prima ontsloten is en die toch dicht aanleunt bij het centrum van onze gemeente.”

 

Hoe gaat S&D nu verder om met dit dossier?
“Het is afwachten hoe de precieze invulling van het zorgproject op de Brelaarheide er zal gaan uitzien. Als S&D zullen we er echter over blijven waken dat de kwaliteitsvolle invulling van de zorg die we als gemeente toch naar voren moeten schuiven ten aanzien van onze inwoners, gegarandeerd wordt. Maar voor het zover is, willen we een duidelijke en vooral onderbouwde uitleg waarom het bestuur voor deze site en deze realisatievorm kiest."

"Mocht dit project er komen, dan zullen we als S&D keihard blijven ijveren om ook op korte termijn te investeren in zorgvoorzieningen voor ouderen in andere wijken, vooral in Houthalen-Oost waar de nood erg hoog is en waar vandaag alle senioren als ze zorg nodig hebben hun wijk moeten verlaten”, besluit Stijn Van Dingenen.

 

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co