Extra inspanningen om de geurhinder van REMO in te dijken, zijn noodzakelijk

"Tijdens de raad van januari vroeg ik al welke maatregelen er zouden genomen worden om de geurhinder te beperken", aldus Michiel. "Er werd toen gesteld dat er bekeken zou worden waar de oorzaken liggen van de hinder, maar ook welke bijkomende acties er zouden volgen. Intussen zijn we een maand verder en kregen buurtbewoners van Lillo en Helchteren, zelfs tot in de kern van Houthalen-Centrum de voorbije weken opnieuw te maken met flinke geurhinder. Tijd dus om opnieuw dit dossier in het licht te brengen."

 

Milieu-inspectie
Burgemeester Yzermans ging in op de vraag van raadslid Lenssen. "Belangrijk is dat de burgemeester erkende dat er opnieuw geuroverlast werd vastgesteld. De politie maakte een verslag hierrond op, nadat ook zij de hinder vaststelden. De Vlaamse milieu-inspectie kwam ter plaatse om eveneens vaststellingen te doen en ook de lokale milieuambtenaren voerden geurpatrouilles uit. Met de vaststellingen in de hand, wordt er permanent overleg gepleegd met de stortuitbaters."

 

"Momenteel is er echter geen éénduidige oorzaak voor de hinder aantoonbaar, vermoedelijk heeft het vroege, warme lenteweer voor de geurverstoring gezorgd. Er werden al verschillende acties ondernomen, waaronder het afsluiten van de percolaatputten van het stort en het verkleinen van de stortmond (de open zone waarin gestort wordt). In de loop van maart zullen er, onder leiding van het VITO, luchtkwaliteitsmetingen gebeuren in de buurt van het stort. Die metingen moeten aantonen welke stoffen vrijkomen. Het ziet er dus naar uit dat er momenteel toch wel wat actie ondernomen wordt."


.
25 maart: infomoment
"Aansluitend werd ook bekendgemaakt dat er op 25 maart, van 19 tot 21 uur in het NAC een infomoment plaatsvindt over het REMO-stort. Naast de gemeentelijke diensten en het bedrijf zelf, zal ook het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid op dit infomoment aanwezig zijn. Een ideaal moment, ook voor buurtbewoners, om meer info te bekomen en bezorgdheden te uiten. We nodigen alvast alle geïnteresseerden uit om naar dit infomoment te komen. Als BUUR blijven we het dossier en de problematiek van nabij opvolgen", besluit Michiel.

 

BUUR Houthalen-Helchteren

Een open, onafhankelijke politieke beweging van, voor en door inwoners van Houthalen-Helchteren. 

Telefoon

Rechtsboven op deze site vindt u de contactgegevens van onze raadsleden en het bestuur. Aarzel niet om ze te contacteren met vragen of opmerkingen. 

Email

Info: info@buur.co